Choroba dróg oddechowych i białko podobne do taumatyny w mleczarni z oliwą z oliwek

Owoce z oliwek są często spożywane jako żywność i wykorzystywane jako surowiec do uzyskania oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek jest tłoczona w młynach, gdzie pracownicy są codziennie narażeni na wdychanie cząstek pochodzących z tego procesu. Pomimo powszechnego spożycia alergie na owoce z oliwek i produkty pochodne rzadko były udokumentowane.1-4
Ryc. 1. Ryc. 1. Szczytowy przepływ wydechowy w wynikach pacjenta i immunoblotingu z ekstraktem z białka z oliwek i oczyszczonym białkiem. Maksymalny przepływ wydechowy (PEF) wykazał większą dobową zmienność w czasie dni roboczych niż w ciągu dni poza miejscem pracy (panel A). Wartości wyjściowe dla wymuszonej objętości wydechowej w ciągu sekundy wahały się od 3,07 do 1,71 litra w dni robocze i od 3,74 do 3,58 litrów w dni od miejsca pracy. Ekstrakt białkowy z owoców oliwnych (Panel B) i oczyszczone białko z owoców z drzewa oliwnego (Panel C) rozdzielono przez elektroforezę w żelu z dodecylosiarczanem-poliakrylamidem i zabarwiono błękitem Coomassie (CB) lub barwiono immunologicznie (IgE) z surowicą pacjenta (linia 1). ), surowicę od zdrowych osób (linie 2 i 3) i surowicę od pacjentów uczulonych na pyłek z oliwek (ścieżki 4 i 5); markery molekularne są pokazane po lewej stronie.
Opowiadamy o 41-letnim mężczyźnie, który pracował od 1993 roku w młynie oliwy z oliwek. Po raz pierwszy zobaczył go w 2006 roku, kiedy to olejarnia oliwy z oliwek działała w Jaén w Hiszpanii; miał 2-letnią historię epizodycznego zapalenia błony śluzowej nosa, duszności, ucisku w klatce piersiowej i świszczącego oddechu. Objawy wystąpiły w ciągu 30 minut po przybyciu do miejsca pracy i częściowo uległy poprawie natychmiast po jego opuszczeniu. Kontrolował objawy, stosując salbutamol w razie potrzeby, a formoterol-budezonid dwa razy dziennie. Wyjściowe pomiary spirometryczne wykazały wymuszoną objętość wydechową w ciągu sekundy (FEV1) 3,74 litra (87% wartości przewidywanej), przy stosunku FEV1 do wymuszonej pojemności życiowej 76%. Test prowokacji metacholiną wykazał 20% spadek wartości FEV1 przy 1,2 mg na mililitr. Maksymalny przepływ wydechowy (PEF) był różny, w zależności od narażenia w miejscu pracy (rysunek 1A). Pacjent miał dzienną zmienność w wartościach PEF, która była większa niż 20% w ciągu 11 dni roboczych, podczas gdy nie zaobserwowano znaczących zmian w dniach z dala od miejsca pracy.
Miazgę z oliwek z młyna liofilizowano, sproszkowano i ekstrahowano eterem-etanolem (stosunek 3: 1). Osad ekstrahowano solą fizjologiczną buforowaną fosforanem (pH 7,0). Supernatant otrzymany przez odwirowanie dializowano wobec 0,05 M wodorowęglanu amonu (pH 8,0), liofilizowano i przechowywano w temperaturze -20 ° C. Wszystkie etapy przeprowadzono w 4 ° C. Test skórny z tym ekstraktem w dawce 6 mg na mililitr był dodatni u pacjenta (powierzchnia pęcherza, 50 mm2) i był ujemny u osób kontrolnych.
Badaliśmy uczulanie na alergeny z owoców oliwek jako możliwe czynniki sprawcze. Immunoblot z surowicą pacjenta ujawnił reaktywne pasmo 23 kD w ekstrakcie białka z owoców oliwek (Figura 1B), który oczyszczono przez chromatografię z wykluczeniem rozmiarów i wysokosprawną chromatografię cieczową z odwróconymi fazami. Oczyszczone białko było reaktywne względem IgE (Figura 1C), a degradacja Edmana dała sekwencję aminokwasową ATFXIVNQXTYTVXAAASP, która wykazywała homologię z alergicznymi białkami podobnymi do teumatyny (TLP) z pokarmów roślinnych i pyłku.5
Test skórno-skórny z oczyszczoną TLP w dawce .g na mililitr był dodatni u pacjenta (obszar pęcherza, 9 mm2) i był ujemny u osób kontrolnych Przeprowadzono test prowokacji nosa u pacjenta, mierząc opór nosowy aktywną przedni rynomanometrykę, stosując TLP (0,1 .g na mililitr); wynik był pozytywny, z niedrożnością nosa, kichaniem i katarem. Nosowy test prowokacyjny z TLP (100 .g na mililitr) był negatywny u czterech zdrowych osób i trzech pacjentów uczulonych na pyłek z oliwek.
Nasze odkrycia wskazują, że astma zawodowa może być spowodowana białkiem podobnym do taumatyny z owoców oliwek.
Oscar Palomares, Ph.D.
Universidad Complutense de Madrid, 28040 Madryt, Hiszpania
Manuel Alcántara, MD
Joaquín Quiralte, MD
Complejo Hospitalario de Jaén, 23007 Jaén, Hiszpania
Mayte Villalba, Ph.D.
Universidad Complutense de Madrid, 28040 Madryt, Hiszpania
Francisco Garzón, MD
Complejo Hospitalario de Jaén, 23007 Jaén, Hiszpania
Rosalía Rodríguez, Ph.D.
Universidad Complutense de Madrid, 28040 Madryt, Hiszpania
ucm.es
Wspierane przez stypendia Ministerio de Educación y Ciencia (SAF2005-01847) i Ministerio de Sanidad (FIS 01/1234) z Hiszpanii.
Drs. Rodríguez, Villalba i Palomares zgłaszają otrzymanie wsparcia od ALK-Abelló. Drs. Rodríguez i Villalba zgłaszają otrzymywanie opłat za mówienie od ALK-Abelló i Dr. Quiralte z AstraZeneca. Nie zgłoszono żadnego innego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
5 Referencje1. Isaksson M, Bruze M. Zawodowe alergiczne kontaktowe zapalenie skóry z oliwy z oliwek w masażyście. J Am Acad Dermatol 1999; 41: 312-315
Crossref Web of Science Medline
2. Wong GA, King CM. Zawodowe alergiczne kontaktowe zapalenie skóry z oliwy z oliwek przy wytwarzaniu pizzy. Kontakt Dermatitis 2004; 50: 102-103
Crossref Web of Science Medline
3. Williams J, Roberts H, Tate B. Pokrzywka kontaktowa do oliwek. Kontakt Dermatitis 2007; 56: 52-53
Crossref Web of Science Medline
4. Enriquez-Matas A, Escudero C, Lombardero M, i in. Wstrząs anafilaktyczny spowodowany owocami oliwnymi. Allergy 2007; 62: Suppl 83: 336-337
Crossref Web of Science Medline
5. Breiteneder H. Białka podobne do taumatyny – nowa rodzina alergenów pyłkowych i owocowych. Allergy 2004; 59: 479-481
Crossref Web of Science Medline
(19)
[więcej w: stomatolog zielona góra, chirurgiczne usuwanie ósemek, gabinet stomatologiczny zielona góra ]

Powiązane tematy z artykułem: chirurgiczne usuwanie ósemek gabinet stomatologiczny zielona góra stomatolog zielona góra